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IMPORTANT REMINDER:  All providers must revalidate the Medical Assistance (MA) enrollment of each service 
location every 5 years.  Providers should log into PROMISe to check the revalidation dates of each service 
location and submit revalidation applications at least 60 days prior to the revalidation dates.  Enrollment 
(revalidation) applications may be found at: 
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994.   
 

PURPOSE:  

 The purpose of this bulletin is to notify providers of changes related to the processing of 
claims for prenatal services.   

SCOPE:  

This bulletin applies to all Medical Assistance (MA) enrolled inpatient facilities, home 
health agencies, clinics, Certified Registered Nurse Practitioners, physicians, certified nurse 
midwives and birthing centers who render prenatal care services in the Fee-for-Service and 
managed care delivery systems.   

BACKGROUND/DISCUSSION: 

Under current law, Medicaid is generally the “payer of last resort,” which means that 
Medicaid pays for a service only if there is no liable third-party payers.  Section 1902(a)(25) of 
the Social Security Act requires states to determine the legal liability of third parties for 
payment for services provided to a MA beneficiary.  42 U.S.C. § 1396a(a)(25).  States are to 
take “all reasonable measures to ascertain the legal liability of third parties.”  42 U.S.C.             
§ 1396a(a)(25)(A).   

There are certain circumstances for which the MA Program must pay a claim first, even 
if a third-party resource is identified, and then seek to recover payment from the third party.  
This is referred to as “pay and chase.”  42 U.S.C. § 1396a(a)(25)(E).  
COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

 

The appropriate toll-free number for your provider type. 
 

Visit the Office of Medical Assistance Programs Website at:  
http://www.dhs.pa.gov/provider/healthcaremedicalassistance/index.htm. 
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 The Bipartisan Budget Act of 2018 (Pub. L. 115-123), enacted on February 9, 2018, 
amended Section 1902(a)(25)(E) of the Social Security Act.  The amendment removed 
prenatal care from the services for which states must pay and chase.  The Centers for 
Medicare & Medicaid Services issued an informational bulletin to advise states that they may 
no longer pay and chase claims for prenatal care and should use their standard coordination of 
benefits cost avoidance processes.  The bulletin can be viewed at the following link: 
https://www.medicaid.gov/federal-policy-guidance/downloads/cib060118.pdf. 

Preventive pediatric care (including Early and Periodic Screening, Diagnostic and 
Treatment services) and claims for services rendered to individuals on whose behalf the state 
is enforcing a medical support obligation will continue to be processed using pay and chase. 

PROCEDURE:  

Effective April 1, 2019, the Department of Human Services (Department) will cost avoid 
claims for prenatal services.  If there is a third-party resource, MA providers are to utilize the 
third-party resource prior to submitting a claim for prenatal services to the Department.  Claims 
for prenatal services submitted with a date of service on and after April 1, 2019, will deny if 
coordination of benefits cannot be verified.   

Providers must verify whether a beneficiary has insurance coverage in addition to MA.  
Providers are to check the Eligibility Verification System (EVS) and ask the beneficiary whether 
they have insurance coverage other than what is identified in EVS (i.e., Medicare, Worker’s 
Compensation, etc.).  The provider should submit claims for prenatal services to the 
beneficiary’s third-party resource(s) prior to submitting claims to the MA Program.  All available 
third-party resources must be utilized before billing MA.   

 Providers rendering prenatal services in the Fee-For-Service delivery system may 
submit a claim to the Department for payment of the balance, up to the maximum allowable 
MA fee for the service as listed in the MA Program Fee Schedule.  Providers must indicate the 
third-party resource on the claim form as indicated in the detailed claim form instructions, when 
billing the Department.  It is also important to note that a provider must attach a MA 538 Form 
when a paper claim is submitted.  The provider must list the beneficiary’s liable third-party and 
how much it paid for the prenatal service(s) on the MA 538 Form.  

Providers rendering prenatal services in the MA managed care delivery system should 
address any claims processing related questions to the appropriate MA managed care 
organization. 

 This bulletin supersedes, in part, MA Bulletin 99-03-12, titled “Liability for Cost Sharing 
for Recipients Enrolled in Medical Assistance through Fee for Service or Managed Care and a 
Private Third-Party Insurer” as it pertains to payments for prenatal care services.  All other 
information contained in MA Bulletin 99-03-12 remains in effect. 
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